Archiwum październik 2014


Karpatka
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   ciasta   karpatka  
27 października 2014, 16:20

Ciasto:

 

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

125g margaryny

3,4 jajka

cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Podzielić otrzymane ciasto na połowę.
Piec pojedynczo, po uprzednim, równomiernym rozprowadzeniu na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

 

Krem:


budyń waniliowy

1 łyżka mąki poznańskiej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

mniej niż 0,5l mleka

Ugotować normalnie tak  jak zwykły budyń. Ostudzić.
Dodawać masło aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji kremu.

 

Wyłożyć krem na wcześniej upieczonym cieście w blaszce, przykryć drugą warstwą ciasta,

posypać na wierzchu cukrem pudrem, wstawić do lodówki.

Sos beszamelowy
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   sos beszamelowy   sosy  
13 października 2014, 18:59


2 łyżki masła lub margaryny

3-4 łyżki maki

3/4 szklanki mleka

sól, pieprz (lub gałka muszkatołowa)

 

Sposób przyrządzania:

Na małym ogniu w garnku rozpuścić masło lub margarynę, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką dodać mleko stale mieszając i gotując czekać aż zgęstnieje, doprawić do smaku.

Lasagne
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   lasagne  
13 października 2014, 17:35

Składniki:

 

12-14 płatów makaronu lasagne

 0,5kg mięsa mielonego

1 duża cebula

puszka pomidorów w kawałkach

starty żółty ser

2 łyżki masła

oregano, bazylia, pieprz, sol, gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę, podsmażyć.
Dodać mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić po przykryciem około 30 min.

Później odkryć i dusić jeszcze 10 min. Osobno przygotować sos beszamelowy. Wlać do naczynia żaroodpornego trochę oleju, tak żeby dno było natłuszczone,  ale bez przesady.

Układać 3 lub 4 warstwy w kolejności:
1. płat makaronu,
2. sos beszamelowy,
3. mięso. 
Na wierzchu ostatnie płaty polać sosem beszamelowym i posypać startym serem.

Zapiekać w piekarniku ok 30 min w 180ºC .

Gołąbki
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   gołąbki  
13 października 2014, 16:52

Składniki:

 

Kapusta włoska lub młoda biała
(luźna, płaska, lekka, żeby liście dobrze odchodziły)
1kg mięsa wieprzowo-wołowego chudego
3 torebki ryżu
 (gotować około 10min – ryż nie może być za miękki)
2 cebule lub 1 duża
1,5 drobno pokrojonego ząbka czosnku
2 jajka
pieprz, sól, vegeta, magii
 

Sposób przyrządzania:

Wymieszać wszystkie składniki ręką.
Kapustę sparzyć w dużym garnku z odrobiną soli pod przykryciem dotąd, aż liście zaczną odchodzić i będą miękkie (wyciąć głąb).
Kiedy liście będą już miękkie wyjmować pojedynczo i odcinać grzbiety, tak żeby nie uszkodzić liścia. Farsz zawijać w ciepłe liście. Małe liście zostawić na koniec.

Sos

Składniki:

5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
6 x ziele angielskie
5 kostek rosołowych
Vegeta

Sposób przyrządzania:

Koncentrat pomidorowy podsmażyć na patelni.
Nastawić osobny garnek z wodą, dodać listki i ziele angielskie– zagotować. Następnie dodać koncentrat i ponownie zagotować. Na dno dużego garnka położyć wcześniej odłożone liście. Na nich układać gołąbki. Po ułożeniu pierwszej warstwy podlać sosem. Dalej układać następne warstwy i kolejno przykrywać sosem.
Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1,5h. Maksymalnie do 2h.

Bigos
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   bigos  
10 października 2014, 00:09

Składniki:

 

1kg kapusty kiszonej
40dag pieczarek
40dag mięsa wieprzowego (można pomieszać z innym)
2 małe cebule (lub 1 duża)
koncentrat pomidorowy
przyprawa do bigosu
1 kostka rosołowa
sól, pieprz, liść laurowy, kucharek

 

 

 

Sposób przyrządzania:


Kapustę dobrze wypłukać wodą, następnie nalać świeżej i zagotować (ok. 2h). Wrzucić kostkę rosołową. W trakcie gotowania dolewać wody, gdy jest taka potrzeba kilka razy wymienić wodę i zagotować jeszcze raz. Dobrze ugotowana kapusta musi być miękka. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać mięso pokrojone
w średnio duże kawałki. Pieczarki usmażyć osobno, razem z cebulą. Dodać wszystko do kapusty, doprawić solą, pieprzem, kucharkiem i przyprawą do bigosu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.