Karpatka
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   ciasta   karpatka  
27 października 2014, 16:20

Ciasto:

 

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

125g margaryny

3,4 jajka

cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Podzielić otrzymane ciasto na połowę.
Piec pojedynczo, po uprzednim, równomiernym rozprowadzeniu na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

 

Krem:


budyń waniliowy

1 łyżka mąki poznańskiej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

mniej niż 0,5l mleka

Ugotować normalnie tak  jak zwykły budyń. Ostudzić.
Dodawać masło aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji kremu.

 

Wyłożyć krem na wcześniej upieczonym cieście w blaszce, przykryć drugą warstwą ciasta,

posypać na wierzchu cukrem pudrem, wstawić do lodówki.