Lasagne
| Kategorie: Przepisy
Tagi: przepis lasagne
13 października 2014, 17:35
Składniki:
12-14 płatów makaronu lasagne
0,5kg mięsa mielonego
1 duża cebula
puszka pomidorów w kawałkach
starty żółty ser
2 łyżki masła
oregano, bazylia, pieprz, sol, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę, podsmażyć.
Dodać mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić po przykryciem około 30 min.
Później odkryć i dusić jeszcze 10 min. Osobno przygotować sos beszamelowy. Wlać do naczynia żaroodpornego trochę oleju, tak żeby dno było natłuszczone, ale bez przesady.
Układać 3 lub 4 warstwy w kolejności:
1. płat makaronu,
2. sos beszamelowy,
3. mięso.
Na wierzchu ostatnie płaty polać sosem beszamelowym i posypać startym serem.
Zapiekać w piekarniku ok 30 min w 180ºC .