Lasagne
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   lasagne  
13 października 2014, 17:35

Składniki:

 

12-14 płatów makaronu lasagne

 0,5kg mięsa mielonego

1 duża cebula

puszka pomidorów w kawałkach

starty żółty ser

2 łyżki masła

oregano, bazylia, pieprz, sol, gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę, podsmażyć.
Dodać mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić po przykryciem około 30 min.

Później odkryć i dusić jeszcze 10 min. Osobno przygotować sos beszamelowy. Wlać do naczynia żaroodpornego trochę oleju, tak żeby dno było natłuszczone,  ale bez przesady.

Układać 3 lub 4 warstwy w kolejności:
1. płat makaronu,
2. sos beszamelowy,
3. mięso. 
Na wierzchu ostatnie płaty polać sosem beszamelowym i posypać startym serem.

Zapiekać w piekarniku ok 30 min w 180ºC .