| Kategorie: Przepisy
Tagi: przepis warzywa sandacz
10 października 2014, 00:07
Składniki:
1,6 kg sandacza
10 dag masła
6 sztuk suszonych grzybów
5 dag selera
2 marchwewki
2 pietruszki
1 cebula
3 łyżki kaparów
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cytryna
1 liść laurowy
kolendra
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Cebulę należy obrać i posiekać. Grzyby namoczyć i ugotować, następnie wyciągnąć z wywaru, posiekać i razem z cebulą podsmażyć na 2 łyżkach masła. Sandacza oczyść, opłukać, osuszyć i pokroić. Zalać w garnku wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Warzywa najlepiej pokroić w słupki, podsmażyć na pozostałym maśle i następnie połączyć z cebulą oraz grzybami. Dodać pomidory i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie zalać wywarem z ryby i dusić pod przykryciem 10 minut. Pod koniec duszenia dodać kapary.
Rybę wyłożyć na talerz, obłożyć warzywami i plasterkami cytryny. Podawać z bułką.