| Kategorie: Przepisy
Tagi: przepis bigos
10 października 2014, 00:09
Składniki:
1kg kapusty kiszonej
40dag pieczarek
40dag mięsa wieprzowego (można pomieszać z innym)
2 małe cebule (lub 1 duża)
koncentrat pomidorowy
przyprawa do bigosu
1 kostka rosołowa
sól, pieprz, liść laurowy, kucharek
Sposób przyrządzania:
Kapustę dobrze wypłukać wodą, następnie nalać świeżej i zagotować (ok. 2h). Wrzucić kostkę rosołową. W trakcie gotowania dolewać wody, gdy jest taka potrzeba kilka razy wymienić wodę i zagotować jeszcze raz. Dobrze ugotowana kapusta musi być miękka. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać mięso pokrojone
w średnio duże kawałki. Pieczarki usmażyć osobno, razem z cebulą. Dodać wszystko do kapusty, doprawić solą, pieprzem, kucharkiem i przyprawą do bigosu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.