Archiwum 10 października 2014


Bigos
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   bigos  
10 października 2014, 00:09

Składniki:

 

1kg kapusty kiszonej
40dag pieczarek
40dag mięsa wieprzowego (można pomieszać z innym)
2 małe cebule (lub 1 duża)
koncentrat pomidorowy
przyprawa do bigosu
1 kostka rosołowa
sól, pieprz, liść laurowy, kucharek

 

 

 

Sposób przyrządzania:


Kapustę dobrze wypłukać wodą, następnie nalać świeżej i zagotować (ok. 2h). Wrzucić kostkę rosołową. W trakcie gotowania dolewać wody, gdy jest taka potrzeba kilka razy wymienić wodę i zagotować jeszcze raz. Dobrze ugotowana kapusta musi być miękka. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać mięso pokrojone
w średnio duże kawałki. Pieczarki usmażyć osobno, razem z cebulą. Dodać wszystko do kapusty, doprawić solą, pieprzem, kucharkiem i przyprawą do bigosu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.

Sandacz z warzywami
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   warzywa   sandacz  
10 października 2014, 00:07

Składniki:

 

1,6 kg sandacza

10 dag masła

6 sztuk suszonych grzybów

5 dag selera

2 marchwewki

2 pietruszki

1 cebula

3 łyżki kaparów

1 puszka pomidorów bez skórki

1 cytryna

1 liść laurowy

kolendra

sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Cebulę należy obrać i posiekać. Grzyby namoczyć i ugotować, następnie wyciągnąć z wywaru, posiekać i razem z cebulą podsmażyć na 2 łyżkach masła. Sandacza oczyść, opłukać, osuszyć i pokroić. Zalać w garnku wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu około 15 minut.

Warzywa najlepiej pokroić w słupki, podsmażyć na pozostałym maśle i następnie połączyć z cebulą oraz grzybami. Dodać pomidory i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie zalać wywarem z ryby i dusić pod przykryciem 10 minut. Pod koniec duszenia dodać kapary.
Rybę wyłożyć na talerz, obłożyć warzywami i plasterkami cytryny. Podawać z bułką.