Sandacz z warzywami
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   warzywa   sandacz  
10 października 2014, 00:07

Składniki:

 

1,6 kg sandacza

10 dag masła

6 sztuk suszonych grzybów

5 dag selera

2 marchwewki

2 pietruszki

1 cebula

3 łyżki kaparów

1 puszka pomidorów bez skórki

1 cytryna

1 liść laurowy

kolendra

sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Cebulę należy obrać i posiekać. Grzyby namoczyć i ugotować, następnie wyciągnąć z wywaru, posiekać i razem z cebulą podsmażyć na 2 łyżkach masła. Sandacza oczyść, opłukać, osuszyć i pokroić. Zalać w garnku wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu około 15 minut.

Warzywa najlepiej pokroić w słupki, podsmażyć na pozostałym maśle i następnie połączyć z cebulą oraz grzybami. Dodać pomidory i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie zalać wywarem z ryby i dusić pod przykryciem 10 minut. Pod koniec duszenia dodać kapary.
Rybę wyłożyć na talerz, obłożyć warzywami i plasterkami cytryny. Podawać z bułką.