Archiwum luty 2015


Wybieramy okap kuchenny
Autor: kuchblog | Kategorie: Poradnik 
Tagi: wyposażenie  
17 lutego 2015, 23:12

Okap kuchenny uchodzi za jeden z podstawowych sprzętów AGD w każdej kuchni. Jego zadaniem jest neutralizacja nieprzyjemnych zapachów, a także pochłanianie oparów i tłuszczów, powstających podczas gotowania. Ściany, meble oraz inne sprzęty kuchenne nie będą dzięki jego pracy narażone na pokrycie tłustym osadem, a zapach gotowanych lub smażonych potraw nie będzie rozprzestrzeniał się po całym domu. Obecnie okap kuchenny może stanowić również ozdobę naszej kuchni, która podkreśli jej stylistykę i nada wyrazu całemu wnętrzu.

Wyróżnia się kilka typów okapów:


Okapy podszafkowe

Używane są zazwyczaj pod zabudowę. Istnieje kilka typów tego rodzaju okapów. Na naszym rynku można spotkać takie, które nie posiadają ruchomych elementów lub wysuwane – pracują w momencie wysunięcia szuflady nad kuchenkę. Okapy te świetnie nadają się do małej kuchni. Szafki, w której montowane jest urządzenie można użyć np. do przechowywania naczyń kuchennych, oszczędzając dzięki temu miejsce. Na rynku występują również okapy uchylne połączone z panelem frontowym szafki. Po częściowym jego otwarciu urządzenie rozpoczyna pracę.

Okapy kominowe

Są to okapy przyścienne, samodzielnie wiszące. Znajdują nad kuchenką, charakteryzuje je długi, pionowy komin, który maskuje rurę odprowadzającą. Ich proste, geometryczne kształty zapewnią kuchni stylowy wygląd 

Okapy wyspowe

Są to niewątpliwe najdroższe z okapów. Można je zamontować w dowolnym miejscu nad kuchenką wyspową. Montuje się je do sufitu, nie ściany. Mogą stanowić doskonały element dekoracyjny kuchni. Obecnie na rynku jest duży wybór nowatorskich okapów tego typu. Taki okap może np. przypominać lampę.

Okapy narożne

Konstrukcyjnie przypominają okapy kominowe z tym, że mocuje się je w kącie pomieszczenia kuchennego.

Okapy uniwersalne

Dostępne są również okapy uniwersalne, które można montować w różnego rodzaju pomieszczeniach kuchennych. Charakteryzują je szerokie możliwości zastosowania gdyż można je zamontować zarówno pod szafką jak i samodzielnie.

Okap blatowy

Okap blatowy umiejscawia się na blacie kuchennym, jego turbina znajduje się jest pod blatem w szafce. Najczęściej wykonany jest ze stali nierdzewnej zazwyczaj połączonej ze szkłem hartowanym.

Wybór okapu wbrew pozorom nie jest łatwy. Najważniejsze rzeczy, na które powinniśmy zwrócić uwagę:

Filtry

Filtry przeciw tłuszczowe - zatrzymują w sobie cząsteczki tłuszczu, które przedostają się wraz z para wodną w czasie gotowania i smażenia. Filtry tego typu zapewniają ponadto ochronę silnika. Chronią również obudowę okapu przed nadmiernym zabrudzeniem.

Filtry metalowe – składają się z kilkuwarstwowej, metalowej siatki, na której osadza się tłuszcz. Filtry tego typu są skuteczne, nie zużywają się szybko i co najważniejsze, nie trzeba ich wymieniać. Filtry metalowe można umyć w ciepłej wodzie lub po prostu w zmywarce.

Filtry węglowe – są one niezbędne, gdy nie ma możliwości podłączenia okapu do otworu wentylacyjnego. Urządzenie pracuje wówczas jako pochłaniacz. Przefiltrowane, oczyszczone powietrze wraca z powrotem do pomieszczenia. Używanie tego typu filtrów wiąże się z koniecznością ich wymiany, raz na 3 miesiące do roku w zależności o częstotliwości i intensywności gotowania.


Filtry fizelinowe - Wykonane są z włókniny, która pochłania tłuszcz i zatrzymuje zabrudzenia. Takie filtry również należy wymieniać co kilka miesięcy. 
 

Wydajność maksymalna okapu

Mierzy się ją w metrach sześciennych na godzinę. Jest to ilość powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny. Wydajność okapu powinna być dostosowana do wielkości pomieszczenia, w którym okap będzie pracował. Dobrze dobrany okap powinien przefiltrować całe powietrze 6 razy w ciągu jednej godziny.

Tryb wyciągu

 Okap pracujący w trybie wyciągu, zasysane powietrze odprowadza z pomieszczenia na zewnątrz budynku. Jest to rozwiązanie, które najskuteczniej odprowadza zapachy gotowanych potraw.

Średnica wylotu powietrza

Podłączenie okapu do wentylacji jest bardzo praktyczne i świetnie spełnia swoje zadanie.  Średnica wylotu powietrza informuje o wymiarach otworu, do którego dobiera się rurę odprowadzającą powietrze do szybu wentylacyjnego.

Sterowanie mechaniczne i elektroniczne

W przypadku sterowania mechanicznego sterowanie odbywa się przy pomocy przycisków i suwaków, które uruchamiają okap oraz włączają oświetlenie. Nowoczesne urządzenia pozwalają na sterowanie panelem dotykowym. W przypadku takiego sterowania może być zamontowany również wyświetlacz elektroniczny, który pozwala na odczytywanie aktualnych parametrów pracy.

Niemal każdy z okapów kuchennych może pracować w trybie zamkniętym bądź otwartym. W sytuacji, kiedy okap pracuje jako pochłaniacz, zasysane powietrze oczyszczane jest w filtrach węglowych, by później wrócić z powrotem do pomieszczenia. Dzięki temu okap nie musi mieć podłączenia do szybu wentylacyjnego. W przypadku pracy w trybie wyciągu powietrze jest najpierw oczyszczane z tłuszczu, a następnie wyrzucane do kanału wentylacyjnego na zewnątrz budynku.

Chrust – faworki
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   ciasta   faworki  
01 lutego 2015, 23:00

Składniki:

0,5 kgmąki

8 żółtek

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka gęstej śmietany

1 op. proszku do pieczenia

1 łyżka spirytusu lub octu

50 dag tłuszczu do smażenia

10 dag cukru pudru do posypywania


Sposób przyrządzania:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek.
Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto wałkować partiami, dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski o szerokości 3cm. Każdy pasek przekroić w środku i przewinąć. Następnie wrzucać kolejno na rozgrzany tłuszcz. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.