Chrust – faworki
| Kategorie: Przepisy
Tagi: przepis ciasta faworki
01 lutego 2015, 23:00
Składniki:
0,5 kgmąki
8 żółtek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka gęstej śmietany
1 op. proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu
50 dag tłuszczu do smażenia
10 dag cukru pudru do posypywania
Sposób przyrządzania:
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek.
Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto wałkować partiami, dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski o szerokości 3cm. Każdy pasek przekroić w środku i przewinąć. Następnie wrzucać kolejno na rozgrzany tłuszcz. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.