Chrust – faworki


Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   ciasta   faworki  
01 lutego 2015, 23:00

Składniki:

0,5 kgmąki

8 żółtek

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka gęstej śmietany

1 op. proszku do pieczenia

1 łyżka spirytusu lub octu

50 dag tłuszczu do smażenia

10 dag cukru pudru do posypywania


Sposób przyrządzania:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek.
Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto wałkować partiami, dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski o szerokości 3cm. Każdy pasek przekroić w środku i przewinąć. Następnie wrzucać kolejno na rozgrzany tłuszcz. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.