Kategoria: Poradnik


Rolety czy Żaluzje?
Autor: kuchblog | Kategorie: Poradnik 
Tagi: rolety   żaluzje  
26 sierpnia 2015, 17:15

Tradycyjne, aluminiowe żaluzje mogą kojarzyć się z siermiężnym PRL, ale nie skreślajmy ich jeszcze. Wciąż mają w sobie potencjał, choć wielu skłania się raczej ku roletom. Oba systemy mają swoje wady i zalety. Nie ma jednak czegoś takiego jak właściwy wybór – to tak naprawdę rzecz gustu, osobistych preferencji oraz aranżacji wnętrza. Warto poznać mocne i słabe strony żaluzji i rolet przed zakupem.

 

Zadaniem rolet i żaluzji jest ochrona prywatności i kontrola dopływu światła do pomieszczenia. Poza tym spełniają one funkcję dekoracyjną. Dodatkowo mogą też wspomagać izolację termiczną, co ma znaczenie zwłaszcza latem, kiedy zatrzymują one na sobie promieniowanie słoneczne. Jeśli korzystamy z żaluzji aluminiowych, będą się one szybko nagrzewać, dlatego w bardzo nasłonecznionych oknach lepsze może okazać się wstawienie żaluzji drewnianych. Świetnie się sprawdzą one także w kuchniach, ze względu na warunki w nich panujące. Ponadto, na rynku istnieją żaluzje z lamelami pokrytymi lakierem z filtrem UV czy rolety przeciwsłoneczne z folii refleksyjnej. Należy jednak pamiętać, że rolety wewnętrzne słabiej sprawdzą się w tej funkcji od rolet zewnętrznych i żaluzji.

 

Żaluzje sprawdzą się na pewno, jeśli potrzebujemy skutecznej blokady słońca w dzień. Z tego powodu dobre będą w sypialniach. Rolety nie chronią równie mocno przed światłem, przepuszczając zawsze pewną jego ilość. Co więcej, żaluzje, mając ruchome lamele, pozwalają na ustawienie kąta padania i intensywności światła. Ostatnio popularność zyskują również rolety w systemie dzień-noc. Składają się one z dwóch pasów, z których jeden blokuje, a drugi przepuszcza promienie słoneczne. Roleta rozsunięta częściowo rozprasza światło, ale można ustawić pasy zaciemniające też tak, że nachodzą na siebie i robi się ciemno.

 

Pewnym problemem żaluzji jest to, że łatwo zbiera się na nich kurz i mogą być kłopotliwe przy czyszczeniu. Alergicy powinni więc zwrócić na tę kwestię uwagę. Rolety są pod tym kątem lepsze, ale nie powinny nas dziwić na nich np. ślady po owadach, którym nie udało się uciec przy zwijaniu.

Rolety nadal mogą kojarzyć się z nowoczesnością, ale są już jednak dość powszechne. W wielu domach zastępują dotychczas używane zasłonki. Wciąż jednak często konieczna jest kaseta, w której roleta zniknie po zrolowaniu, choć można też kupić rolety nie na całe okna, ale na szyby – podobnie jak w przypadku żaluzji. Rolety wykonywane są z miękkich materiałów, zarówno naturalnych, jak i sztucznych. Często mają charakter ozdobny i łatwo je dopasować do różnych aranżacji ze względu na mnogość wzorów, ale też i rodzajów – także pod względem faktury. W klasyczne i eleganckie wnętrza świetnie wpasują się zwijane w harmonikę rolety rzymskie czy marszczone rolety weneckie. Do tego dochodzi łatwość w ich własnoręcznym modyfikowaniu np. poprzez dołączanie koralików czy materiałowe doszywki. Żaluzje wcale nie ustępują mocno roletom pod tym kątem, oferując bogatą paletę wzorów i kolorów. W sprzedaży najczęściej można trafić na drewniane i aluminiowe, ale pojawiają się też żaluzje skórzane, ozdabiające ekskluzywne wnętrza. Są też żaluzje materiałowe.

 

W efekcie, oba systemy możemy dopasować do większości rodzajów wnętrz. Przykład? Pomieszczenia urządzone w stylu nowoczesnym przygarną zarówno rolety w stonowanych bartwach, jak i stalowe żaluzje. Te pierwsze będą współgrać z monochromatycznym wystrojem, te drugie z metalicznymi elementami wyposażenia. Czynnikiem decydującym o wyborze rolet i żaluzji będzie więc głównie gust, cena (elektryczne będą droższe) i możliwości techniczne związane z szerokością okna, parametrami framug (drewniane żaluzje mogą nie pasować do danego okna ze względu na swój ciężar czy jego wielkość), etc.

Wybieramy okap kuchenny
Autor: kuchblog | Kategorie: Poradnik 
Tagi: wyposażenie  
17 lutego 2015, 23:12

Okap kuchenny uchodzi za jeden z podstawowych sprzętów AGD w każdej kuchni. Jego zadaniem jest neutralizacja nieprzyjemnych zapachów, a także pochłanianie oparów i tłuszczów, powstających podczas gotowania. Ściany, meble oraz inne sprzęty kuchenne nie będą dzięki jego pracy narażone na pokrycie tłustym osadem, a zapach gotowanych lub smażonych potraw nie będzie rozprzestrzeniał się po całym domu. Obecnie okap kuchenny może stanowić również ozdobę naszej kuchni, która podkreśli jej stylistykę i nada wyrazu całemu wnętrzu.

Wyróżnia się kilka typów okapów:


Okapy podszafkowe

Używane są zazwyczaj pod zabudowę. Istnieje kilka typów tego rodzaju okapów. Na naszym rynku można spotkać takie, które nie posiadają ruchomych elementów lub wysuwane – pracują w momencie wysunięcia szuflady nad kuchenkę. Okapy te świetnie nadają się do małej kuchni. Szafki, w której montowane jest urządzenie można użyć np. do przechowywania naczyń kuchennych, oszczędzając dzięki temu miejsce. Na rynku występują również okapy uchylne połączone z panelem frontowym szafki. Po częściowym jego otwarciu urządzenie rozpoczyna pracę.

Okapy kominowe

Są to okapy przyścienne, samodzielnie wiszące. Znajdują nad kuchenką, charakteryzuje je długi, pionowy komin, który maskuje rurę odprowadzającą. Ich proste, geometryczne kształty zapewnią kuchni stylowy wygląd 

Okapy wyspowe

Są to niewątpliwe najdroższe z okapów. Można je zamontować w dowolnym miejscu nad kuchenką wyspową. Montuje się je do sufitu, nie ściany. Mogą stanowić doskonały element dekoracyjny kuchni. Obecnie na rynku jest duży wybór nowatorskich okapów tego typu. Taki okap może np. przypominać lampę.

Okapy narożne

Konstrukcyjnie przypominają okapy kominowe z tym, że mocuje się je w kącie pomieszczenia kuchennego.

Okapy uniwersalne

Dostępne są również okapy uniwersalne, które można montować w różnego rodzaju pomieszczeniach kuchennych. Charakteryzują je szerokie możliwości zastosowania gdyż można je zamontować zarówno pod szafką jak i samodzielnie.

Okap blatowy

Okap blatowy umiejscawia się na blacie kuchennym, jego turbina znajduje się jest pod blatem w szafce. Najczęściej wykonany jest ze stali nierdzewnej zazwyczaj połączonej ze szkłem hartowanym.

Wybór okapu wbrew pozorom nie jest łatwy. Najważniejsze rzeczy, na które powinniśmy zwrócić uwagę:

Filtry

Filtry przeciw tłuszczowe - zatrzymują w sobie cząsteczki tłuszczu, które przedostają się wraz z para wodną w czasie gotowania i smażenia. Filtry tego typu zapewniają ponadto ochronę silnika. Chronią również obudowę okapu przed nadmiernym zabrudzeniem.

Filtry metalowe – składają się z kilkuwarstwowej, metalowej siatki, na której osadza się tłuszcz. Filtry tego typu są skuteczne, nie zużywają się szybko i co najważniejsze, nie trzeba ich wymieniać. Filtry metalowe można umyć w ciepłej wodzie lub po prostu w zmywarce.

Filtry węglowe – są one niezbędne, gdy nie ma możliwości podłączenia okapu do otworu wentylacyjnego. Urządzenie pracuje wówczas jako pochłaniacz. Przefiltrowane, oczyszczone powietrze wraca z powrotem do pomieszczenia. Używanie tego typu filtrów wiąże się z koniecznością ich wymiany, raz na 3 miesiące do roku w zależności o częstotliwości i intensywności gotowania.


Filtry fizelinowe - Wykonane są z włókniny, która pochłania tłuszcz i zatrzymuje zabrudzenia. Takie filtry również należy wymieniać co kilka miesięcy. 
 

Wydajność maksymalna okapu

Mierzy się ją w metrach sześciennych na godzinę. Jest to ilość powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny. Wydajność okapu powinna być dostosowana do wielkości pomieszczenia, w którym okap będzie pracował. Dobrze dobrany okap powinien przefiltrować całe powietrze 6 razy w ciągu jednej godziny.

Tryb wyciągu

 Okap pracujący w trybie wyciągu, zasysane powietrze odprowadza z pomieszczenia na zewnątrz budynku. Jest to rozwiązanie, które najskuteczniej odprowadza zapachy gotowanych potraw.

Średnica wylotu powietrza

Podłączenie okapu do wentylacji jest bardzo praktyczne i świetnie spełnia swoje zadanie.  Średnica wylotu powietrza informuje o wymiarach otworu, do którego dobiera się rurę odprowadzającą powietrze do szybu wentylacyjnego.

Sterowanie mechaniczne i elektroniczne

W przypadku sterowania mechanicznego sterowanie odbywa się przy pomocy przycisków i suwaków, które uruchamiają okap oraz włączają oświetlenie. Nowoczesne urządzenia pozwalają na sterowanie panelem dotykowym. W przypadku takiego sterowania może być zamontowany również wyświetlacz elektroniczny, który pozwala na odczytywanie aktualnych parametrów pracy.

Niemal każdy z okapów kuchennych może pracować w trybie zamkniętym bądź otwartym. W sytuacji, kiedy okap pracuje jako pochłaniacz, zasysane powietrze oczyszczane jest w filtrach węglowych, by później wrócić z powrotem do pomieszczenia. Dzięki temu okap nie musi mieć podłączenia do szybu wentylacyjnego. W przypadku pracy w trybie wyciągu powietrze jest najpierw oczyszczane z tłuszczu, a następnie wyrzucane do kanału wentylacyjnego na zewnątrz budynku.

Garnki- jakie wybrać ?
Autor: kuchblog | Kategorie: Poradnik 
Tagi: wyposażenie  
22 listopada 2014, 00:21

Żadna kuchnia nie może w pełni funkcjonować bez garnków. Mniejszych, większych, z różnych tworzyw. Obecnie na rynku wybór jest ogromny. Garnki stale narażone są na kontakt z ogniem, tłuszczem - dlatego muszą być solidne wykonane i dobrze spełniać swoją funkcję. Inwestując w porządny zestaw garnków będziemy cieszyć się nimi przez lata. Na pewno będziemy zadowoleni, mimo poniesionych często wysokich kosztów. Coraz częściej mówi się, że rodzaj garnka wpływa również na ostateczny smak potraw, dlatego warto zainwestować.

Obecnie można nabyć garnki aluminiowe, stalowe, żeliwne, czy np. miedziane. Z powłoką emaliowaną, "ceramiczną", PTFE lub tytanową. Za niektóre trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. Nasuwa się przy tym pytanie: jaki garnek najlepiej sprawdzi się w kuchni, a jego używanie nie będzie miało negatywnych skutków dla naszego zdrowia?

Teoretycznie zakup garnka nie powinien stanowić większych problemów. Praktycznie w każdym supermarkecie, bądź na targowisku możemy znaleźć stoisko, na którym oferowane są stosy naczyń w różnych cenach. Jednak przed dokonaniem zakupu warto się zastanowić.

 

Tanie garnki mogą wyglądać efektownie, ale bardzo często są one wykonane z kiepskiej jakości stopu aluminium. Na podstawie licznych badań dowiedziono, że podczas gotowania oraz także późniejszego mycia naczyń ten metal może uwalniać szkodliwe cząsteczki glinu, które przenikają do jedzenia, nie tylko wpływając niekorzystnie na jego smak, ale i na nasz układ nerwowy. Takie cząsteczki mogą działać rakotwórczo.

 

Produkty przygotowywane w tego typu garnkach mają tendencje do przypalania się. Wiele z tańszych naczyń są wprawdzie pokryte politetrafluoroetylenem i innymi substancjami zapobiegającymi przywieraniu żywności. Jednak w wysokich temperaturach mogą one uwalniać toksyczne związki chemiczne, niekorzystne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla układu oddechowego.

Dlatego kupując garnek nie należy kierować się tylko i wyłącznie niską ceną. Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na materiał, z jakiego dane naczynie zostało wykonane:

 

·         stal węglowa emaliowana

·         stal nierdzewna (najczęściej chromowo-niklowa)

·         stop aluminium

·         miedź i jej stopy

·       żeliwo

·         szkło

·         ceramika

·         nowoczesne opatentowane tworzywa, np. silargan (połączenie ceramiki i stali)

 

Równie ważna jest powłoka każdego garnka. Jedną z najpopularniejszych jest emalia – materiał odporny na działanie kwasów i substancji zasadowych. Jednak powłoka ta ma tendencje do odpryskiwania, co sprawia, że naczynie nadaje się wówczas już tylko do wyrzucenia.

 

Równie popularny jest teflon. Odznacza go bardzo duża odporność na działanie środków chemicznych i wysokich temperatur. Nie zmienia smaku żywności, jest niepalny, natomiast potrawy nie przywierają do powierzchni patelni czy garnka. Nie trzeba również używać tłuszczu.

 

Trzeba uważać, ponieważ na rynku jest cała masa podróbek. Jest zaledwie tylko kilka firm na polskim rynku, które oferują rzeczywiście oryginalną powłokę teflonową.

 

Oczywiście o powłokę teflonową trzeba należycie dbać. Łatwo ją zarysować, dlatego zalecane jest używanie drewnianych, a nie metalowe przyrządów kuchennych. Do czyszczenia tego typu naczyń nie wolno używać ostrych szczotek lub silnych środków chemicznych.