Garnki- jakie wybrać ?
| Kategorie: Poradnik
Tagi: wyposażenie
22 listopada 2014, 00:21
Żadna kuchnia nie może w pełni funkcjonować bez garnków. Mniejszych, większych, z różnych tworzyw. Obecnie na rynku wybór jest ogromny. Garnki stale narażone są na kontakt z ogniem, tłuszczem - dlatego muszą być solidne wykonane i dobrze spełniać swoją funkcję. Inwestując w porządny zestaw garnków będziemy cieszyć się nimi przez lata. Na pewno będziemy zadowoleni, mimo poniesionych często wysokich kosztów. Coraz częściej mówi się, że rodzaj garnka wpływa również na ostateczny smak potraw, dlatego warto zainwestować.
Obecnie można nabyć garnki aluminiowe, stalowe, żeliwne, czy np. miedziane. Z powłoką emaliowaną, "ceramiczną", PTFE lub tytanową. Za niektóre trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. Nasuwa się przy tym pytanie: jaki garnek najlepiej sprawdzi się w kuchni, a jego używanie nie będzie miało negatywnych skutków dla naszego zdrowia?
Teoretycznie zakup garnka nie powinien stanowić większych problemów. Praktycznie w każdym supermarkecie, bądź na targowisku możemy znaleźć stoisko, na którym oferowane są stosy naczyń w różnych cenach. Jednak przed dokonaniem zakupu warto się zastanowić.
Tanie garnki mogą wyglądać efektownie, ale bardzo często są one wykonane z kiepskiej jakości stopu aluminium. Na podstawie licznych badań dowiedziono, że podczas gotowania oraz także późniejszego mycia naczyń ten metal może uwalniać szkodliwe cząsteczki glinu, które przenikają do jedzenia, nie tylko wpływając niekorzystnie na jego smak, ale i na nasz układ nerwowy. Takie cząsteczki mogą działać rakotwórczo.
Produkty przygotowywane w tego typu garnkach mają tendencje do przypalania się. Wiele z tańszych naczyń są wprawdzie pokryte politetrafluoroetylenem i innymi substancjami zapobiegającymi przywieraniu żywności. Jednak w wysokich temperaturach mogą one uwalniać toksyczne związki chemiczne, niekorzystne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla układu oddechowego.
Dlatego kupując garnek nie należy kierować się tylko i wyłącznie niską ceną. Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na materiał, z jakiego dane naczynie zostało wykonane:
· stal węglowa emaliowana
· stal nierdzewna (najczęściej chromowo-niklowa)
· stop aluminium
· miedź i jej stopy
· żeliwo
· szkło
· ceramika
· nowoczesne opatentowane tworzywa, np. silargan (połączenie ceramiki i stali)
Równie ważna jest powłoka każdego garnka. Jedną z najpopularniejszych jest emalia – materiał odporny na działanie kwasów i substancji zasadowych. Jednak powłoka ta ma tendencje do odpryskiwania, co sprawia, że naczynie nadaje się wówczas już tylko do wyrzucenia.
Równie popularny jest teflon. Odznacza go bardzo duża odporność na działanie środków chemicznych i wysokich temperatur. Nie zmienia smaku żywności, jest niepalny, natomiast potrawy nie przywierają do powierzchni patelni czy garnka. Nie trzeba również używać tłuszczu.
Trzeba uważać, ponieważ na rynku jest cała masa podróbek. Jest zaledwie tylko kilka firm na polskim rynku, które oferują rzeczywiście oryginalną powłokę teflonową.
Oczywiście o powłokę teflonową trzeba należycie dbać. Łatwo ją zarysować, dlatego zalecane jest używanie drewnianych, a nie metalowe przyrządów kuchennych. Do czyszczenia tego typu naczyń nie wolno używać ostrych szczotek lub silnych środków chemicznych.