| Kategorie: Przepisy
Tagi: przepis ciasta karpatka
27 października 2014, 16:20
Ciasto:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
125g margaryny
3,4 jajka
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Podzielić otrzymane ciasto na połowę.
Piec pojedynczo, po uprzednim, równomiernym rozprowadzeniu na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Krem:
budyń waniliowy
1 łyżka mąki poznańskiej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
mniej niż 0,5l mleka
Ugotować normalnie tak jak zwykły budyń. Ostudzić.
Dodawać masło aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji kremu.
Wyłożyć krem na wcześniej upieczonym cieście w blaszce, przykryć drugą warstwą ciasta,
posypać na wierzchu cukrem pudrem, wstawić do lodówki.