Gołąbki
| Kategorie: Przepisy
Tagi: przepis gołąbki
13 października 2014, 16:52
Składniki:
	Kapusta włoska lub młoda biała
	(luźna, płaska, lekka, żeby liście dobrze odchodziły)
	1kg mięsa wieprzowo-wołowego chudego
	3 torebki ryżu
	 (gotować około 10min – ryż nie może być za miękki)
	2 cebule lub 1 duża
	1,5 drobno pokrojonego ząbka czosnku
	2 jajka
	pieprz, sól, vegeta, magii
	 
	Sposób przyrządzania:
	
	Wymieszać wszystkie składniki ręką.
	Kapustę sparzyć w dużym garnku z odrobiną soli pod przykryciem dotąd, aż liście zaczną odchodzić i będą miękkie (wyciąć głąb).
	Kiedy liście będą już miękkie wyjmować pojedynczo i odcinać grzbiety, tak żeby nie uszkodzić liścia. Farsz zawijać w ciepłe liście. Małe liście zostawić na koniec.
Sos
Składniki:
	5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
	2 listki laurowe
	6 x ziele angielskie
	5 kostek rosołowych
	Vegeta
Sposób przyrządzania:
	Koncentrat pomidorowy podsmażyć na patelni.
	Nastawić osobny garnek z wodą, dodać listki i ziele angielskie– zagotować. Następnie dodać koncentrat i ponownie zagotować. Na dno dużego garnka położyć wcześniej odłożone liście. Na nich układać gołąbki. Po ułożeniu pierwszej warstwy podlać sosem. Dalej układać następne warstwy i kolejno przykrywać sosem.
	Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1,5h. Maksymalnie do 2h.