Gołąbki
| Kategorie: Przepisy
Tagi: przepis gołąbki
13 października 2014, 16:52
Składniki:
Kapusta włoska lub młoda biała
(luźna, płaska, lekka, żeby liście dobrze odchodziły)
1kg mięsa wieprzowo-wołowego chudego
3 torebki ryżu
(gotować około 10min – ryż nie może być za miękki)
2 cebule lub 1 duża
1,5 drobno pokrojonego ząbka czosnku
2 jajka
pieprz, sól, vegeta, magii
Sposób przyrządzania:
Wymieszać wszystkie składniki ręką.
Kapustę sparzyć w dużym garnku z odrobiną soli pod przykryciem dotąd, aż liście zaczną odchodzić i będą miękkie (wyciąć głąb).
Kiedy liście będą już miękkie wyjmować pojedynczo i odcinać grzbiety, tak żeby nie uszkodzić liścia. Farsz zawijać w ciepłe liście. Małe liście zostawić na koniec.
Sos
Składniki:
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
6 x ziele angielskie
5 kostek rosołowych
Vegeta
Sposób przyrządzania:
Koncentrat pomidorowy podsmażyć na patelni.
Nastawić osobny garnek z wodą, dodać listki i ziele angielskie– zagotować. Następnie dodać koncentrat i ponownie zagotować. Na dno dużego garnka położyć wcześniej odłożone liście. Na nich układać gołąbki. Po ułożeniu pierwszej warstwy podlać sosem. Dalej układać następne warstwy i kolejno przykrywać sosem.
Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1,5h. Maksymalnie do 2h.