Archiwum 13 października 2014


Sos beszamelowy
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   sos beszamelowy   sosy  
13 października 2014, 18:59


2 łyżki masła lub margaryny

3-4 łyżki maki

3/4 szklanki mleka

sól, pieprz (lub gałka muszkatołowa)

 

Sposób przyrządzania:

Na małym ogniu w garnku rozpuścić masło lub margarynę, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką dodać mleko stale mieszając i gotując czekać aż zgęstnieje, doprawić do smaku.

Lasagne
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   lasagne  
13 października 2014, 17:35

Składniki:

 

12-14 płatów makaronu lasagne

 0,5kg mięsa mielonego

1 duża cebula

puszka pomidorów w kawałkach

starty żółty ser

2 łyżki masła

oregano, bazylia, pieprz, sol, gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę, podsmażyć.
Dodać mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić po przykryciem około 30 min.

Później odkryć i dusić jeszcze 10 min. Osobno przygotować sos beszamelowy. Wlać do naczynia żaroodpornego trochę oleju, tak żeby dno było natłuszczone,  ale bez przesady.

Układać 3 lub 4 warstwy w kolejności:
1. płat makaronu,
2. sos beszamelowy,
3. mięso. 
Na wierzchu ostatnie płaty polać sosem beszamelowym i posypać startym serem.

Zapiekać w piekarniku ok 30 min w 180ºC .

Gołąbki
Autor: kuchblog | Kategorie: Przepisy 
Tagi: przepis   gołąbki  
13 października 2014, 16:52

Składniki:

 

Kapusta włoska lub młoda biała
(luźna, płaska, lekka, żeby liście dobrze odchodziły)
1kg mięsa wieprzowo-wołowego chudego
3 torebki ryżu
 (gotować około 10min – ryż nie może być za miękki)
2 cebule lub 1 duża
1,5 drobno pokrojonego ząbka czosnku
2 jajka
pieprz, sól, vegeta, magii
 

Sposób przyrządzania:

Wymieszać wszystkie składniki ręką.
Kapustę sparzyć w dużym garnku z odrobiną soli pod przykryciem dotąd, aż liście zaczną odchodzić i będą miękkie (wyciąć głąb).
Kiedy liście będą już miękkie wyjmować pojedynczo i odcinać grzbiety, tak żeby nie uszkodzić liścia. Farsz zawijać w ciepłe liście. Małe liście zostawić na koniec.

Sos

Składniki:

5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
6 x ziele angielskie
5 kostek rosołowych
Vegeta

Sposób przyrządzania:

Koncentrat pomidorowy podsmażyć na patelni.
Nastawić osobny garnek z wodą, dodać listki i ziele angielskie– zagotować. Następnie dodać koncentrat i ponownie zagotować. Na dno dużego garnka położyć wcześniej odłożone liście. Na nich układać gołąbki. Po ułożeniu pierwszej warstwy podlać sosem. Dalej układać następne warstwy i kolejno przykrywać sosem.
Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1,5h. Maksymalnie do 2h.